.: Origami 4~ :.

Thursday, October 6, 2011

"Mungkin pada pandangan Aisya, Aisya sudah bersedia~ Untuk menjadi Isteri, Untuk menjadi Ibu, untuk mendirikan rumah tangga. Tapi pada pandangan Tuhan, Mungkin Aisya belum. Kerana pada pandangan Allah, Dia inginkan Aisya belajar banyak perkara~ Dia ingin Aisya merasai peritnya pengalaman sakit suka sebuah ikatan. Agar nanti, apabila Aisya bercerita pada anak anak Aisya nantinya, Aisya mampu bercerita tentang seorang serikandi yang tabah manghadapi ujian kehidupan~ Seorang serikandi yang tahu peritnya sebuah ujian. Seorang serikandi yang kuat mendidik dan mentarbiyah anak anaknya tentang erti sebuah keyakinan. Dan serikandi itu adalah ibunya, Aisya Humaira"

Bicara Iman terhenti. Dilihatnya wajah Aisya dalam dalam~ Ada air mata yang ditahan oleh gadis itu. Tersedar dirinya di lihat, Aisya mengalihkan pandangannya ke arah Ummi.

" Aisya, Jika Iman dibandingkan dengan Akhi Ashraf, siapalah Iman dipandangan Aisya. Iman sedari itu dan Iman insafi itu Aisya Humaira~ Walaupun Iman tahu, luka yang ditinggalkan oleh Akhi Ashraf masih berbekas dihati Aisya."

Katanya terhenti~ Ada nada sebak yang cuba disembunyikan. Di alihkan pandangannya ke lantai~ Apa yang dilihatnya hanyalah kosong. Dilihatnya pula Aisya Humaira. Tunduk~ Menangis barangkali. Dialihkan pula pandangannya kepada Pakcik Amran. Dilihat Pakcik sedang cuba mengukir satu senyuman yang pahit.

Aisya yang sedari tadi tunduk~ merapatkan dirinya ke arah Ummi dan dipeluk erat. Dan didalam pelukan Ummi, Aisya menangis. Deras. Relung hatinya dihimpit rasa bersalah. Sejujurnya dirinya masih menantikan Akhi Ashraf, Bekas tunangnya dahulu. Bekas tunang yang telah melukakan hatinya. Sebenarnya dia sendiri keliru~ mengapa dia menerima Iman pada mulanya. Mungkin hanya sebagai penganti Akhi Ashraf, mungkin. Iman, Aisya bersalah~~ Maafkan Aisya. Tangis kecil direlung hatinya yang kian membasah. Dipeluk Ummi seerat eratnya. Dirinya keliru~ yang amat. Sebenarnya dia yang meminta semua ini, tapi entah kenapa hatinya dicucuk cucuk resah~

"Aisya~~" Bicara Iman perlahan~

Pandangan Ummi dan Pakcik Amran tertumpu ke arah Iman. Dilihatnya mereka wajah seorang anak muda yang jernih wajahnya. Seorang anak muda yang hampir menjadi sebahagian dari keluarga mereka. Anak muda yang menjadi tunangan Aisya sekarang.

"Aisya terima Iman dalam keadaan yang baik~ Dan Iman akan lepaskan Aisya dalam keadaan yang baik. Jika benar sudah mantap keputusan Aisya, Maka Bismillah, dengan berat hati, Iman lepaskan Aisya"

Air matanya mengalir saat melafazkan perkataan itu~ Hatinya berat. Yang teramat.

------

To be continue~~

Otak sakit~~ (-.-)

0 kRitIkaNs: