.: Origami 5~ :.

Monday, October 10, 2011

“Ummi, salah ke apa yang Aisya buat? Tiba tiba pinangan datang, dan orangnya memang dari family yang Aisya berkenan. Cuma Aisya keliru Ummi. Aisya keliru~ Aisya cuba menjauhi cinta sebelum halal~ sebelum Aisya menerima Akhi demi suatu yang diredhai Allah dan keluarga. Salah ke Aisya, Ummi?” Tanya Aisya bertalu talu. Di wajahnya ada riak resah dan keliru. Buah epal pencuci mulut ditangannya terasa keras dan pahit. Hatinya mulai sebak. Panas telinga apabila Ummi Aqilah bersoal jawab dengannnya. Seolah olah dia membuat kesalahan yang berat.

“Aisya, jangan bersangka buruk, nak. Jangan ada Zhon. Ummi bukan bertanya untuk menyalah nyalah kan Aisya. Bahkan bukan untuk menyalahkan Aisya atas apa yang terjadi antara Aisya dan Akhi. Sekadar ingin mengetahui apa yang mengusik hati seorang gadis yang ummi ketahui seorang yang tabah ini. Apakah ada larangan bagi Ummi untuk menyelami hati anak yang disayanginya sendiri?” Ummi menangkis. Bijak. Tangannya yang tadinya ligat menyusun pinggan tiba tiba terhenti. Dalihkan pandangannya ke arah Aisya. Dilemparkan senyuman Ikhlas. Aisya tertunduk. Kakinya menguis nguis lantai.

“Tentulah tak salah, kerana keinginan mendirikan baitul muslim itukan sesuatu yang begitu suci. Malah ini suatu berita yang terlalu Ummi syukuri. Masha-Allah, anak Ummi bakal walimah. Bahkan inilah berita terbaik buat Ummi dan Abi, Aisya," Ummi menyambung bicara sambil tangannya menyambung kembali mengemas meja makan. Lembut gayanya, senyuman memang sentiasa menguntum di wajah. 'Pasti menyejukkan hati Abi,' sempat Aisya menerawang ke mana saja, bermonolog di dalam hati.

“Dan apa yang berlaku antara Aisya dan Akhi baru baru ini, Ummi dan Abi amat terkejut. Tapi Ummi tahu, Aisya ada alasan dan sebab disebalik semua keputusan Aisya. Ummi dan abi tidak menyalahkan Aisya. Cuma.. Ummi berkenan dengan Akhi~” Sambung Ummi. Disebalik tutur kata ummi, ada nada sebak yang cuba Ummi sembunyikan.

"Habis tu, kenapa Ummi tanya macam Aisya yang bersalah...?" suara Aisya sedikit kendur. Epal dikunyah semula, namun matanya masih tidak berani menentang ekor mata Ummi.

"Aisya ada buat yang salah ke? Insya-Allah takde kan...?" Ummi menduga. Aisya menggelabah.

Ummi menyambung, "kebaikan adalah apa yang menenangkan diri dan hati; sedangkan kejahatan adalah apa yang menggelisahkan di dalam dada. Tanyalah hatimu, Aisya Humaira. Hanya Aisya dan Allah saja yang tahu."

Aisya tertunduk diam.

Dilihatnya Ummi selesai mengemas meja dan datang merapat kepadanya. Ditariknya kerusi dan duduk bersebelahan Aisya Humaira. Aisya diam seribu bahasa~

“Aisya ada terjumpa dengan Akhi Ashraf?” Tutur Ummi membuka kata. Aisya tersentak. Kata kata itu benar menyentap hatinya. Walaupun dia cuba berselindung, tetapi Ummi tetap Ummi. Masih tahu apa yang bermain dalam hatinya.

Aisya mengangguk perlahan~

“Honestly Ummi~ Aisya masih menantikan Akhi Ashraf. Jika Akhi Iman dibandingkan dengan Akhi Ashraf, hati Aisya masih belum mampu menerima Akhi Iman Ummi. Lagipun Akhi Iman bukanlah Ikhwah yang Aktif. Walaupun kami sama sama mengikuti tabiyah masa alam universiti, tapi Aisya rasa, kami ni lebih disibukkan dengan akademik. Entahlah. Bila dah hampir ni, Aisya rasa tak confident pula Ummi” Aisya mulai mengizinkan hatinya diteroka. Sebegitu lama dikongsikan perasaan itu, namun baru sekarang diluahkan.

Ummi tersenyum. Dipeluknya Aisya Humaira erat dalam dakapannya. Seolah olah dia begitu memahami apa yang gadis kecil itu lalui.

"Aisya...” Kata Ummi terhenti.

“Jodoh ini kan, sesuatu yang unik. Dicipta Allah sejak dari rahim ibu lagi, sepertinya rezeki yang lain. Jika benar inilah jodohnya, mungkin Aisya kena ingat seperkara yang Ummi hendak sampaikan ini. Sisipkanlah azimat ini di hati kemas-kemas. Inilah bekal buatmu Aisya, sepanjang meneroka denai tarbiyah dengan seorang insan bernama 'Suami' kelak", bicara Ummi mulai serius. Alunan jantung Aisya mulai mengatur rentak kencang. 'Azimat apakah?'

"Errm. Apa dia Mi?" Aisya mulai dihurung perasaan inkuisitif. Dipeluknya Ummi rapat. Hampir menitiskan air mata. Tetapi masih ditahan.

"Ingatlah, kita dan suami akan saling melengkapi, sama-sama mencukupkan kurang dan ruang di mana-mana. Apabila terhentinya sifat saling melengkapi dan cukup-mencukupkan ini, itulah petanda bermasalahnya sebuah ikatan. Maka Aisya haruslah sentiasa ingat.. Mungkin sebenarnya Aisya amat kuat untuk menjadikan dia mujahid dakwah yang diimpikan. Sama-samalah kalian menyusur denai tarbiyah ini. Insya-Allah, Ummi dan Abi sentiasa ada untuk kalian... Mulailah fasa rumahtangga dengan suatu impian yang benar dan besar, demi islam. Bukan sekadar demi insan" begitu panjang sekali luahan Ummi. Mendalam dan cukup mengesankan, hingga detak-detak jantung Aisya terasa begitu kencang.

“Jadi Aisya, terimalah Akhi Iman seadanya. Sebagaimana Akhi mantap menerima Aisya sebagai Zaujahnya. Jangan dibandingkan Akhi dengan orang lain. Kerana mungkin apa yang ada pada Akhi Iman, adalah sesuatu yang Aisya sangat perlukan. Dan mungkin yang Aisya ada, adalah sesuatu yang amat Akhi perlukan, yang tidak mungkin Akhi perolehi walaupun seisi dunia adalah miliknya~” Kata Ummi terhenti. Dipeluknya Aisya penuh mahabbah.

“Sesuatu yang Aisya perlu tahu, Akhi Ashraf mungkin baik untuk Aisya, tetapi Akhi Ashraf terbaik untuk orang lain. Dan Aisya juga terbaik. Tetapi bukan untuk Akhi Ashraf, tetapi untuk Akhi Iman.” Kata ummi memberhentikan kata.

Aisya sebak. Di pelukan Ummi, dia menangis. Deras~ Terasa terlalu bersalah dengan segala yang berlaku. Iman.. maafkan Aisya. Bisik hati keclilnya.

-----
Tu b continue~~~
Otak sakit~~ uh... (-.-)

3 kRitIkaNs:

azwa amani said...

tak sabar nak tggu sambungn.. :)

Hamba Allah said...

smoga Iman Danish akan menjadi penulis yg berjaya.. suka penulisan kreatif Iman Danish. setiap patah kata iman mencuri aty sy tuk teruskn pmbacaan.sy doakan iman teruskan dgn penulisan berbentuk keagamaan ni bg membantu kt makhluk Allah yg masih lemah ni.. :) gudluck!!

Marzuin Itiqa said...

smoga Iman Danish akan menjadi penulis yg berjaya.. suka penulisan kreatif Iman Danish. setiap patah kata iman mencuri aty sy tuk teruskn pmbacaan.sy doakan iman teruskan dgn penulisan berbentuk keagamaan ni bg membantu kt makhluk Allah yg masih lemah ni.. :) gudluck!!