.: Origami 2~ :.

Tuesday, May 24, 2011

Wajah Aisya tertunduk seketika. Di cuba alihkan pandangannya ke lantai~ tetapi yang dilihat bahkan Air mata yang menitik jatuh di sisi lantai tersebut. Entah kenapa berat sungguh hatinya melihat seseorang yang pernah memberi makna dalam hidupnya. Entah kenapa hatinya sayu walau hanya melihat kelibat lelaki itu melintas lalu dihadapannya.

---------

Tetingkap ym terbuka~ terpampang wajah Iman di tetingkap komputer riba Aisya Humaira. Tetapi entah kenapa tangannya tidak betah membalas ym tunangnya itu. Dibiarkan~ Dipandang kosong. Tanpa hati~ tanpa perasaan.

Walaupun sebulan lagi lelaki itu akan menjadi halal, tetapi hatinya masih berat menerima Iman. Mungkin kerana peristiwa petang tadi meruntun kembali memori terhadap seorang lelaki yang pernah memberi harap. Mungkin kerana hatinya masih belum melepaskan “dia” sepenunya.

Iman Danish : Assalamualaikum Aisya, are u there?
BUZZ!!
Iman Danish : Aisya?
BUZZ!!

Dipandang kosong~ Iman.. Maaf, Aisya keliru. Aisya perlu masa. Bisik hati kecil Aisya Humaira. Dicapai gelas kaca di sisi komputer riba. Bangkit~ Terus menuju ke dapur. Di dapur, fikirannya melayang pada pertemuan pertama dia dengan Iman dua tahun yang lepas~ Di sebuah program yang disertai ketika tahun akhir di Universiti

---

“Cantik origami tu” Tegur Iman.

Aisya menoleh, seketika tersenyum. Dialih pandangannya kembali kepada origami yang dibentuk. Berbentuk burung. Ringkas~ tetapi kemas. Pandangannya tepat memandang origami burung tersebut. Tidak mungkin dia membalas pandangan seseorang yang bukan miliknya~ Apa lagi membuka ruang hatinya untuk insan lain.

Melihat Aisya berdiam, Iman bangkit. Kamera Canon disisi diambil, dan Iman terus menuju ke kumpulan lain. Sebenarnya dia hanyalah fasilitator undangan dalam program tersebut. Dijemput mengisi beberapa modul atau sekadar menyibuk di program tersebut. Kebiasaan nya begitu. Mengadakan program sendiri, atau menyingah lalu program teman teman, Hingga terkadang, dirinya menagih sedikit rehat pada hari hari minggu.

Aisya meletakkan Origami burung di sisi. Diambil sebatang pen dan ditulis disayap kiri origami itu sebuah nama.

“Aisya Humaira”

Dan dari kejauhan, Iman tersenyum~ Melihat gelagat Aisya Humaira yang baru dikenali.

-----

Bunyi cerek air memintas lamunan Aisya. Seketika Aisya tersedar. Dia beristifar~ betapa memori membawanya jauh fikirannya terbang. Diambil gelas tadi~ Dibancuhnya segelas susu panas dan kembali pulang ke meja. Ada kerja yang harus diselesaikan.

Seketika sampai dimejanya, mata Aisya terpandang pada tetingkap ym Iman yang terbiar. Ada pesanan yang ditinggalkan.

Iman Danish : Aisya, Iman dah telefon pakcik Amran semalam, about our wedding dress. Pakcik kata, dia serahkan urusan itu pada kita. Then bila Aisya free, let me know. Iman mintak cuti. I’ll fetch u and Ummi sekali nanti. Okay~

Pesanan itu dipandang kosong. Entah kenapa hatinya berbelah bahagi. Diletakkan gelas berisi susu disisi meja.

Aisya berbaring di katil memikirkan... Benarkah ini bakal suaminya? Bakal bapa kepada anak-anak yang ingin dihantarnya syahid ke syurga? Kata-kata Kakak tempohari benar-benar menghantuinya kini.

---

Oh? cerita ini tiada makna~ sekadar lintasan lalu memori. Teeehee :P

http://imandanish82.blogspot.com/2011/02/origami.html

1 kRitIkaNs:

nadim89 said...

feeewitt.luahan hati seorang tunangan org....akan ku gtaw faizah hussin akan hal ni....