.: Dia~ :.

Monday, March 21, 2011

Petang tadi saat berleha leha dihadapan komputer riba kesayangan, aku jadi terlintas pada satu profile teman lama yang aku kira terlepas pandang dari muka utama laman muka bukuku. Lama aku amati profile itu, berteka teki tentang siapakah empunya profile itu. Dan apabila teringat, “whoa” hampir saja menjerit sendirian di meja itu.

Terkejut sekali~

Aku jadi seolah tidak percaya dengan apa yang aku lihat sebentar tadi. Dan seketika, aku jadi ketawa kecil. Lucu sekali~ tersenyum sinis seorang diri dihadapan komputer riba kesayangan. Ya, aku terkejut. Benar terkejut sekali. Melihat seorang akhwat yang aku kenali. Akhwat itu teman sekolahku satu ketika dahulu. Dan kini, aku lihat tudungya labuh, bulat serta berpurdah. Bajunya labuh hingga ke lutut.

Benarnya yang mengundang kejutan itu bukan kerana terlihatkan dia, tetapi perubahan dia yang aku kira hampir menyeluruh. Maaf, aku tidak bisa menembus jauh kedalam hati seseorang. Tapi, nyata dia terlalu berbeza dengan dia pernah aku kenali dulu.

Aku jadi teringat tentang dia yang dahulu~

Terkejut juga aku. Dulu dia tidak macam tu. Dulu, dialah kepala penjahat di asrama. Oh? Penjahat? Mungkin terlalu kasar. Tapi yang aku maksudkan adalah dia diantara barisan pelajar-pelajar nakal yang cukup dikenali. Jika bersama temannya yang lain, Dialah yang memekak. Ataupun, jika tiba-tiba bilik prep menjadi senyap, dialah yang mengetuai jemaah tido. Oh? Di sekolah kami dahulu, kami prep di dewan makan bersama. Hanya dihadang dengan beberapa penghadang yang boleh di gerakkan.

Tapi itu bukan pointnya~

Diantara kebanyakan budak nakal, dia dan gengnya lah yang paling top. Sampai dibariskan di hadapan para pelajar seluruhnya atas kesalahan yang pelbagai. Kami pernah berkeja bersama dalam sebuah organisasi. Jadi tidak keterlaluan jika aku mengatakan bahawa aku mengenali tentang dirinya dan pergaulannya. Walaupun tidak terbabas, tapi dia gemar mengusik lelaki pemalu seperti aku. Oh? Bukan pujian diri ya. tapi ini benarnya~

Tetapi bahkan tadi, aku terlihat dia berwajah jernih. Sudah jadi manusia aku kira. Sudah hilang degilnya barangkali. Jadi benarlah kata sahabat-sahabatku yang lainnya tentang transformasi dia. Aku ingat juga dia bercerita suatu ketika dahulu, tentang seorang senior macam malaikat datang berdakwah kepadanya. Katanya kakak itu sangat merimaskan. Asyik bercakap tentang islam, tentang martabat wanita, aurat wanita dan sebagainya. Dan ketika mengikut usrah bawaan kakak malaikat itu, dia sering ditanya tentang mutabaah dan sebagainya. Itu tahun 2005. Wah, sudah hampir 6 tahun kisah ini berlalu. Sudah hampir menamatkan alam Universiti. Dan kini, harapnya dia pula yang begitu.

Tak sangka, cakap cakap kakak malaikat itu terkesan juga dihatinya. Selepas beberapa tahun kakak itu merimaskan dia dengan perangai malaikatnya, kini dia sudahpun berwajah jernih. Jernih sekali. Aku jadi percaya dengan kata-kata bekas sahabat di sekolah dulu, betapa hidayah telah memandunya. Dan dengar-dengar kakak senior itu telah menamatkan pengajian dan telah pun berkahwin. Semoga anaknya seperti dirinya. Ya, yang seperti malaikat. Meruntun hati orang lain mencontohi dia.

Oh ya, aku mempunyai hobi untuk menyemak status sahabat-sahabat yang dekat dihatiku. Hanya menyemak~ tetapi jarang sekali mengutus komen. Oh? Mungkin itu tabiatku. Meninggalkan kesan dan kemudian menghilang. Hoho. Mungkin perlu diperbaiki lagi. Semoga saja~ kerana bagiku, mereka mempunyai hak sebagai sahaabatku di ruangan lelayar itu.

Oh? Dan edy juga terkadang mengajakku berbicara tentang masalah yang pernah aku ajukan. Mungkin tentang penerimaan kerja di Doha,Qatar. Sejujurnya juga aku buntu. Hatiku berat supaya tidak pergi. Tinggal disini, kembali menulis atau berlari.

tapi, aku rasa, kalau takat didakwahi oleh situasi-situasi seperti menonton gadis-gadis yang berbaju sendat, seluar ketat, mungkin tak kemana.

3 kRitIkaNs:

nurlara said...

maaf ya... apa maksud iman
"kalau setakat didakwahi oleh..."
adakah fenomena di sini?

ash_mza said...

*tersenyum*

sHeRa_ShErA said...

saya juga ingin bertanya seperti nurlara :)..Hidayah milik Allah. Rasulullah sndri xmampu beri hidayah. Mari sama2 kita doakan agar rakan2 yg lain pon dilimpahkan hidayahNYA..