.: Amira Rasyieqa~ :.

Wednesday, February 16, 2011

“Kakak~ kenapa hidup ni susah sangat ye kakak?” Tanya adik kecil pada kakaknya. Gusar. Aisya Humaira tersenyum. Ditatap wajah adiknya dalam-dalam. Ada riak keruh pada wajah adiknya.

“Adik~ hidup di duniakan adalah ujian. Ujian untuk orang-orang yang beriman. Untuk Allah menilai siapa diantara kita yang beramal soleh dan berpesan-pesan kepada kebenaran. Sampai masanya kita kena balik juga ke sana. ke tempat asal kita sayang~” Aisya Humaira tersenyum.

Di usap lembut adiknya yang seorang itu. Katanya menusuk kalbu. Menyentuh hati~ Nadanya sayu. Seakan faham benar kegusaran Amira Rasyieqa. Ya~ tentang kegusarannya juga.

Aku hanya diam~ Berbuat tidak tahu. Atau mencuri dengar sebenarnya? Entah~

“Tapi adik penat la kakak. Adik sedih sangat dengan dunia ni. Adik Tanya abang Iman, abang Iman pun sedih kakak~~” Amira mengadu lagi. Dipeluknya Aisya Humaira erat-erat. Air matanya jatuh.

“Sabarlah adik. Kita kena lalui kesusahan dengan redha. Dengan hati yang terbuka. Kerana di situ nanti pasti ada kekuatan” Balas Aisya sayu~ Seketika dia menyambung.

“Amira~ akak nak Amira tau, Ujian datang bukan untuk menyiksa jiwa kita.Tetapi sebaga penguat jiwa sebenarnya. Supaya kita lebih dekat dengan Tuhan. Itu pun, jika kita memilih untuk dekat denganNya. Dekat pada sayang Nya. Amira sayang Tuhan tak?” Aisya Humaira memujuk lagi. Ikhlas~

Betapa dia memahami hakikatnya ujian. Adik kecil itu menangis dalam pelukan Aisya.

“Sayang. Tapi~ Adik rasa macam nak hidup dalam mimpi je. Adik nak mimpi syurga. Adik nak mimpi Abah. Ummi. Ummi jauh kat sana. Abah pun. Atok pun jauh. Camne kakak?” Rengek Amira. Sayu~ nadanya bercampur tangisan.

Aisya sebak. Amat. Di usap lembut rambut adiknya~ Tersenyum pahit.

“Adik~~ jika benar adik ingin bertemu ummi, ingin bertemu abah. Adik mesti kuat. Adik mesti tabah. Hadapi ujian yang tersedia ini. Mesti. Adik kan ada kakak. Tapi akak tak mampu selamanya disisi adik. Hanya Allah yang akan bersama adik. Dia kan ada. Maha Pengasih, Maha Penyayang. Adik carilah dia. Kan Rasul pernah berpesan, selangkah kita menuju Dia, Seribu langkah Dia berlari menuju kita. Simpan kemas-kemas pesanan itu adik” Kata-kata Aisya di iringi air mata. Air mata itu tumpah juga akhirnya~ Dan bersama adik kecil itu, mereka menangis berpelukan.

“Abang iman~ Kak Aisya kata Amira kena kuat. Jom kita jadi kuat. Jangan sedih-sedih lagi. Allah kan ada. Jom kita cari Dia” Amira rasyieqa berpaling dan berbicara denganku. Serentak, anak kecil itu berlari keluar.

Aku tatap wajah Aisya~ Sayu. Perlahan, aku tersenyum. Dia membalas ikhlas. Aku termangu di sudut itu agak lama. Terkesima dengan adik kecil Aisya Humaira. Dia, yang sekecil itu, pandai memujuk aku.

Subhanallah.

Sejurus selepas itu, aku tersedar. Aisya Humaira dan Amira Rasyieqa?


*-*-*-*-*-*-*

oh~ maaf.


Baiklah, mari menyusun kekuatan dan bersabar.
Inilah masa menanam tekad, tiada lelah dalam larian lagi. Perlu lebih deras berlari~

0 kRitIkaNs: