.: Syahadah~ :.

Tuesday, December 28, 2010

“kau prejudis~” kataku perlahan~ kecewa dengan penilaiannya sebentar tadi~

“mengapa?” balas edi kehairanan~

“kau prejudis. Tentang katamu tadi~ iman itu boleh diwarisi~” balasku. Sejujurnya aku tidak berapa setuju dengan penyataan itu. Mungkin pada pandangannya edi, ianya benar. Tapi pada kaca mata aku~ maaf. Aku tidak seberapa setuju.

“la.. betul la apa aku cakap. Bapa yang jahat akan melahirkan anak yang jahat. Seperti mana bapa yang tidak bersolat, pasti akan melahirkan zuriat yang tidak
bersolat” hujah edi. Aku mengeleng~

“jadi~ kau percaya, keturunan yang jahat melahirkan anak yang jahat?” tukas ku~ perlahan. Hampir berbisik.

“ya~” balas edi mantap. Aku tersenyum pahit~ jujur, aku tidak setuju dengan pernyataan edi. Kerusi aku tarik rapat. Bersebelahan edi~ dan perlahan, bahu edi aku usap.

“Edi~ maaaf kata-kata aku nanti. Aku tak berapa setuju dengan pernyataan tu. Bagi aku, aku lebih cenderung untuk mengatakan tauladan ibu bapa yang kurang baik, akan diteladani oleh anak-anak. Aku lebih percaya itu. Ingat edi, anak-anak mungkin gagal mendengar kata ibu bapa~ tetapi mereka tidak pernah gagal mencontohi mereka~” balas ku panjang lebar. Edi mengangguk~

Syukurlah~ wajah yang sebentar tadi seakan tegang kini kembali mereda. Wajah edi terukir senyuman. Entah senyuman pahit atau pun senyuman senang~ yang pasti aku senang melihat edi begitu. Diam, aku mengagumi edi~

“entahlah~ keturunan kami tidak ada yang mencuri. Alih-alih abang aku jadi begitu~ entah dari siapa rasanya dia mewarisi perbuatan tu~” keluh edi sedikit kesal~ membuka bicara yang seketika tadi sunyi.

Aku hanya berdiam diri~ dan lantas mengambil posisi sebagai pendengar.

“kami keturunan baik-baik. Datuk aku seorang ulama~” sambung edi.

“tapi abang aku.. ah.. entahlah~” luah edi kerisauan~

“jadi~ sekali lagi. Kau prejudis terhadap iman? Sejak bila iman dan takwa itu boleh diwariskan?” aku membuka kata~ sinis. Sejujurnya, aku tidak berapa senang dengan pernyataan itu.

“maksud kau iman? Anak dan cucu ulama tak boleh jadi baik? Begitu?” edi kembali membentak~

Aku tersenyum~ bahu edi aku lepaskan.

“edi2~” balasku singkat. Air teh dihadapan aku kacau perlahan. Sekadar mengambil masa memikirkan sesuatu untuk diterangkan pada edi.

“Edi~~” aku menyambung~

“aku bukan bermaksud begitu. Maaf kata-kataku sebentar tadi. Aku lebih cenderung mengatakan faktor didikan lebih utama. Faktor keturunan memang berpengaruh~ tetapi yang lebih dominan adalah faktor didikan. Itu maksudku”

Edi hanya berdiam diri~

“Tapi~ kami sentiasa menjaga keturunan kami” balas edi. Jelas masih tidak berpuas hati dengan penjelasan aku sebentar tadi.

“tetapi menjaga kelakuan itu lebih utama!” tegasku~ memotong kata edi.

Edi berkira sendirian~ diamnya agak panjang kali ini. Entah apa yang bermian dibenak fikirannya.

“Entahlah. Kau masih tak percaya keturunan ulama akan melahirkan anak-anak dan cucu ulama juga? Sejarah juga membuktikan begitu~” tukas edi~

Aku mengeleng~ tersenyum pahit. Bukan senyum kerana hairan, tetapi Senyum melihat kedegilan edi~

“Benar. Tiada salah dalam perkataan mu sahabat. Sejarah juga menunjukkan ramai ulama melahirkan anak cucu yang juga ulama. Tetapi bukan kerana faktor darah keturunan yang menjadi penentunya~” balasku.

“habis tu? Faktor apa?”

“kerana ulama mendidik anak-anak dan cucu mereka dengan ilmu dan sikapnya~” jawabku.

“jadi, maksud kau, ayah aku tidak mendidik kami dengan betul? Dan datuk aku tidak mendidik aku dengan betul? begitu?” bentak edi kemarahan.

Suasana tegang seketika~

“jawapan tu ada pada kau edi~ sebab hanya kau lebih tahu tentang datuk, ayah dan diri kau sendiri~” balasku. Air teh di hadapan aku hirup perlahan~ cuba meredakan sedikit ketegangan yang terasa.

“kalau kau seorang ustaz, ayah kau seorang ustaz?” bentak edi kemarahan.

Aku mengeleng~

“Datuk kau seorang ulama~ jadi kau seorang ulama?” tukasku~

Edi terdiam. tersedar dengan soalan yang merupakan jawapan.

“ayah aku seorang jurutera~” kata edi~

“dan ayah aku pula seorang pemotong rumput.” balasku terus terang terang~

“pelik~ sepatutnya ayah aku menjadi ustaz. kami keturunan ulama~” balas edi.

“jadi aku pula terpaksa jadi pemotong rumput?” tukas ku.

Edi terdiam~ Alhamdullilah. Ketegangan yang sebentar tadi tergambar kian mereda. wajah edi kembali jernih. Edi mula mengunyah maksud kiasanku sebentar tadi. syukurlah~ aku bukan seorang yang berkeras dalam kata. Tuturku lebih kiasan untuk difahami~ tetapi dengan sahabat yang seorang ini, dia lebih memahami.

Kami diam~ diam yang sangat panjang. Sekali sekala aku melihat edi meneguk air teh dihadapan. Sengaja aku biarkan dia begitu. Memberi ruang untuk sahabat yang aku sayangi itu berfikir~

“tak mustahil~” kata edi tiba-tiba. katanya terhenti~

Aku menunggu~

“Tak mustahil cucu seorang ulama boleh menjadi pencuri.” balas edi menyambung~

aku tersenyum~~~

“Dan tak mustahil juga cucu seorang pencuri boleh menjadi imam.” balasku~ kami tersenyum.

Perlahan, bahu edi kembali aku usap. seketika aku menyambung~

“Bergantung kepada didikan. Kerana disitu letaknya keadilan Allah~” tambahku~

“Bukti keadilan?” balas edi kebingungan~ aku sekadar mengangguk~

“Ya benar~ Setiap manusia berhak menjadi baik atau sebaliknya tanpa mengira darah keturunan yang mengalir dalam diri mereka. Setiap orang berhak menjadi hamba Allah yang soleh dan solehah. Ingat pesan ilahi dalam kitabnya, telah Kami ilhamkan jiwa-jiwa itu jalan kearah kefasikan dan ketakwaan.” Balasku~

Akhirnya kami berdiam~ syukurlah, petang itu terisi. Sejujurnya aku kembali kagum dengan saidina Umar Al-Khattab ketika merotan anaknya. Siapa yang tidak kenal dengan kesolehan Umar? Pembela Agama Allah itu~ tetapi kerana beliau berpegang kepada faktor didikan bukannya keturunan, makanya beliau merotan untuk memperbaiki kembali akhlak anaknya.

"Jangan~ Semoga tidak menjadi tuntutan ku diakhirat nanti~"

0 kRitIkaNs: