.: Miracle of Qur'an~ :.

Saturday, December 25, 2010

Salam, Alhamdulllilah, syukur kepada Allah kerana memberikan aku waktu untuk berkongsi sesuatu untuk dikongsikan. Sekadar tazkirah ringkas~ Tentang ayat 11 surah Al-Kahfi. Ayat yang turun pada 1400 tahun yang lalu, dan disampaikan melalui lidah insan mulia itu, nabi Muhammad S.A.W.

"Maka Kami tutup telinga mereka di dalam gua itu selama beberapa tahun (bertahun-tahun yang banyak bilangannya.)" Surah al-Kahf, 18: 11

Ayat ini merujuk kepada pemuda-pemuda yang tidur di dalam gua selama lebih dari 300 tahun. Dan cukup mengejutkan bahawa didalam ayat ini tidak merujuk kepada keupayaan fizikal yang lain melainkan pendengaran. Sekarang para saintis telah mendapati bahawa tidak seperti organ deria lain, hanya telinga organ yang aktif semasa tidur. Atas alasan inilah orang boleh terbangun dari tidur oleh jam loceng. Oleh kerana Allah ingin pemuda-pemuda ini tidur untuk waktu yang lama, kerana itu Dia "menutup" deria pendengaran pemuda-pemuda ini.

hu^^

Bukankah kita mengetahui baginda Nabi muhammad Salallahu 'alahi wassalam itu seorang yang buta huruf.Dan kita sedia maklum bahawa baginda tidak pandai membaca, dan baginda tidak pandai menulis. Dan yang lebih penting~ Baginda Rasullah Sallahu 'alaihi wassalam bukanlah seorang saintis. Dan sekarang cuba nilaikan, apakah Nabi Muhammad itu seorang pendusta? Dan bagaimana mungkin penemuan abad ini sudah diselongkar 1400 tahun yang lalu oleh seorang yang diketahui buta huruf?

insya Allah, jawapan itu mampu kita cari jika kita ikhlaskan hati mencarinya..

Nabi Muhammad S.A.W insan yang benar.. Tidak ada kata dusta lahir dari lidah beliau. yang bersifat benar itu tidak menipu.. dan tidak akan berdusta. jika dikatakan bahawa nantinya ada azab kubur dan akhirat, maka aku percaya. Hanya dia insan yang tidak berdusta.

Jadi insya Allah, sama2 baiki diri.. Lihat, sejauh mana kita telah melangkah..sejauh mana kita berlari.. mari duduk bersama, kembali mempertajamkan rasa.. mengerakkan minda. insya Allah, kebaikannya bersama. sekian. salam~
-petikan dari buku karangan M. U. KAZI yang bertajuk SELF-EVIDENT MIRACLES OF THE HOLY QUR'AN-

0 kRitIkaNs: