.: Erti Kemaafan~ :.

Tuesday, October 19, 2010

Suasana di shah alam seperti biasa~ sentiasa terisi dengan ragam dan karenahnya manusia yang pelbagai. Jauh sekali dengan suasana dirumah aku sendiri. Terlalu sunyi~~ tenang~ dengan bunyi kicauan burung yang cukup merehatkan. Sekali sekala melihat kucing dirumah bergurau sesama sendiri sudah cukup mencuit hati. Tetapi di shah alam~ rasanya terlalu sukar untuk bertemu ketenangan yang sebegitu. Benar, tenang itu disini. Di hati~~ tetapi entahlah, sukar sungguh untuk mencari~~

Aku, sufi dan ikhtar adalah rakan sebilik. Kami makan malam di kedai biasa~ kedai “Alhamdullilah”. Dengan menu yang hampir sama setiap kali makan diluar. kami memulakan bicara. Cuma aku yang tampaknya lebih menyindiri. Sesekali menyampuk membenarkan atau sekadar bertanya~

“iman, kalau aku tanya sikit boleh? Tapi kau jangan marah ye~” Tanya sufi kepada aku~

“err.. maksud kau sufi?” pandangan aku dialihkan~ kebingungan.

“aku tak faham~~” katanya~ terdiam seketika.

“tak faham? Maksud kau?”

“aku tak faham kisah kau dengan dia~” sufi terhenti disitu. Seakan bimbang untuk meneruskan.

Aku tersenyum~~ dan diam, aku mengelengkan kepala~

“sufi2~~” balas ku perlahan~

“aku ingat kau nak tanya soalan apa tadi” aku menyambung. Nada sikit kesal~ tapi digagahkan juga untuk tersenyum. Bimbang, sahabat yang seorang ini berkecil hati.

“jadi, kau dah mampu memaafkan?” tanyanya lagi~~

Aku diam~~ diam yg sgt panjang~

“entahlah~” balasku pendek. Seakan berbasa basi. Air teh dihadapan aku kacau. Tidak terasa ingin meneguknya. Maaf? Apa mungkin? Setelah dizalimi? Setelah harga diri dihenyak dan dipijak-pijak?~~ Terkadang memberi maaf lebih sukar daripada meminta maaf. Ah~ kenapa dengan diri ini sebenarnya?

apa yg dipelajari dari Al-quraan, hadis dan buku-buku benar sukar dipraktikkan. Sedikit kesal dengan diri. Benar kata ibu, membaca sahaja tidak akan menjadikan kita insan yang lebih baik, sekiranya tidak diamalkan~ dipraktiskan. Dan apabila cuba dipraktiskan, ego terhenyak. Rasa marah tertekan~ mampukah diri untuk memaafkan ketika mampu membalas? Forgive and forget?? Wah~ jauh sekali! Nak melupakan? Nak memaafkan pun cukup sukar!!

Tersangat sukar~

“maafkan anna sebab buat iman macam ni. Maafkan salah silap anna pada iman” balasnya satu ketika~

Perit~~ apa semudah itu meminta maaf? Dan apa semudah itu memberi maaf? Pesanan ringkas itu aku padam. Sakit. Tapi itu kisah yang sudah berlalu pastinya~ kemaafan sudah dihulur. Walaupun antara kami cukup tau, parut itu masih dihati.

“iman?” sufi bertanya~~

Aku memandang kosong~ tersenyum. Tak mampu untuk menjawab. Seakan hati tak mampu untuk tanggung kesedihan. Tapi tetap digagahkan juga sebuah senyuman.

“dia tak dapat terima cara aku didik dia~” balas aku perlahan. Air teh yang sejak tadi dihadapan aku hirup. Cuba menghilangkan sedikit mendung dihati.

“maksud kau?”

“mana lebih penting? Melindungi atau dilindungi?” pertanyaan berbalas pertanyaan.

“err.. subjektif sangat soalan kau tu~” balas sufi.

Aku tersenyum. ya, sufi benar. Terlalu subjektif. Seorang pengawal keselamatan yang mengawal duit berjutaan ringgit misalnya, telah mempertaruhkan nyawanya demi keselamatan wang tersebut. Seolah-olah nyawa pengawal keselamatan itu lebih murah dari daripada wang yang berjuta yang dilindunginya. Namun jika ditanyakan pada kepada isteri atau ibu kepada pengawal keselamatan itu, apa yg lebih berharga? Pasti tentunya nyawa suami atau anaknya.

“yela, dengan aku, sukar untuk ungkapkan sayang~ sukar untuk ungkapkan rindu~ kau lebih tahu kisah kami. Mungkin jiwanya memberontak~” balasku perlahan. Tak perlu untuk menjelaskan panjang lebar. Sufi lebih tahu.

“kau pernah penuhi permintaannya?” balas sufi.

“terkadang~ tetapi tidak selalu. Maaf sufi, aku bukan lelaki yang tidak berprinsip” balasku kesal~ benar kata hukama, hendak meluruskan sesuatu yang bengkok itu sangat sukar. Tidak boleh terlalu keras, dan tidak boleh juga terlalu lembut. Harus dengan ilmu dan iman~

“jadi memang sukar untuk memaafkan dia?”

Hati aku menjerit. Kenapa harus soalan itu yang kau ajukan sahabat? Aku sendiri masih berperang dengan akal dan nafsu. Antara hati yang disakiti, dan hati yang ingin memaafkan~

“iman~~~~” sufi memulakan bicara~

“orang yang tidak memaafkan, akan sentiasa terikat dengan orang yang tidak dimaafkan.kau tidak bahagia, dan kau tidak akan tenang selagi belum memaafkan. Maafkan. Dan nescaya kau akan terlepas. Kau akan bebas daripada terus mengingatkan kesedihan, kekecewaan dan kemarahan yang dikenakan ke atasmu. Itu sakit~ benar sakit. Maafkan. Dan nescaya kau akan sihat. Dan kau akan bebas~” kata sufi memujuk~

Aku akur. Diam~ rupanya aku masih dibelenggu dengan rasa sakit itu. rasa sakit yang tercipta kerana masih belum memaafkan.

“sufi~ kenapa setelah hati ini aku pujuk. Hati ini aku bisikkan~ hati ini yang aku cuba tabahkan. Masih belum mampu untuk menghulurkan kemaafan? Kenapa sungguh sukar untuk aku terima? Aku ada harga diri sufi~~” balas aku ego.

“kau nak tau kenapa?"

"Sebab kau ego iman. Rasa besar diri. Kau nak tau sebab apa kau ego? Sebab kau tak rasa kebesaran Allah. Ingat apa yang ustaz pesan. Orang yang merasakan kebesaran Allah, akan merasa kekerdilan dirinya~!” kata sufi sedikit marah. Marahnya, marah nasihat. Terkadang perlu dididik hati ini dengan ketegasan.
Suara sufi sekali lagi menusuk hati. Aku ego? Ya~ jawab suara hati.

“Allah maha pengampun. Dosa demi dosa hambanya dimaafkan. Diampunkan. Bukan sekadar di ampunkan~ malah Allah sayang kepada pembuat dosa yang bertaubat dari dosa dia. Ingat iman~ bukan kita yang bagi dia rezeki. Bukan kita yang bagi dia hidayah. Bukan kita yang sembuhkan sakit demam dia. Bukan kita iman~ bukan. Allah yang bagi semua tu. Kalau Allah yang sebegitu besar jasanya kepada dia sekalipun mampu memaafkan dia, adakah kau layak untuk tidak memaafkan? Tuhan bukan hanya ada untuk kau seorang iman~”

Sekali lagi aku terhenyak.

Terasa hati sayu~~

ego? Sungguh aku sangat ego. Cuba berlagak tuhan dalam kehidupan aku sendiri. Terasa air mata ingin mengalir.

“kenapa anna buat iman macam ni? Iman bukan patung anna~ yang tidak ada perasaan dan hati. Yang mampu ana kutip dan mainkan semahunya. Bila anna bosan, anna pergi. Semahu anna. Tanpa sebab dan tanpa alasan, anna tinggalkan iman. Dan setelah dikecewakan, anna datang pada iman semula. Berulang kali. Seolah-olah iman ini patung dan boneka bagi anna.”

“Siapa suruh iman percaya? Siapa suruh iman tunggu? Dah, kalau susah sgt, jgn didik anna lagi!!”

Masih terngiang dialog kami dalam pesanan ringkas ketika itu. walaupun seminggu kemudian dia meminta maaf dan aku sudah memaafkannya~ tetapi sejak itu kami putus.

“iman~~~” suara sufi memecahkan lamunan.

Aku memandang sufi~

“ingat kata iman ghazali iman. Seorang hamba yang bertaubat, dan kembali berdosa, jangan pernah sesekali berputus asa untuk bertaubat lagi. Kerana Allah sudi mengampunkan dosanya setaiap kali dia bertaubat. Mana tahu izrail datang kepada dia saat dia bertaubat atau sedang perjalanan menuju taubat” suara sufi perlahan. Memujuk hati yang terlalu keras untuk memaafkan.

Aku terdiam~ alasanku tidak memaafkan ialah kerana berulang kali.

Ya~ sukar untuk memaafkan. Tetapi Allah? Sekali lagi, suara hati menusuk jiwa. Siapa yang lebih besar???

Kepercayaanku hampir pupus dibuatnya~ malah, hampir saja hilang semangat untuk terus belajar. Belajar dari hidup~ belajar dari pengalaman. Terlalu besarkah dosa aku kepada dia?

“maafkan. Dan teruskan kehidupan. Maafkan dosa sesama kita. Agar mudah kira bicara kita di mahkamah keadilan–Nya. Percaya iman~ kepercayaan. Itu yang kita ditarbiyah. Bukan dari kita~ tapi dari tuhan. Dari Allah~ yang sedang mentarbiyah kau tentang erti kemaafan. Allah Maha Penyanyang, suka kepada orang yang penyanyang. Allah Maha Pemaaf~ dan suka kepada orang yang memaafkan. Maafkanlah, agar dimaafkan” bisik sufi perlahan~

Terima kasih sahabat~ terima kasih.

Kerana mengingatkan saat aku terlupa.

Benar kata abah pada aku pada satu petang~

“along~~ apabila kita sendiri diuji dengan apa yang kita sampaikan. Itu maknanya Allah sedang mendidik kita melaksanakan apa yang kita perkatakan. Syukurlah~ kerana Allah masih nak mengingatkan kita, dalam usaha kita mengingatkan orang lain~”

Sungguh, terlalu kecil dosa manusia sesama manusia. Berbanding dosa manusia kepada Dia yang Esa.

Apakah alasan kita untuk tidak memaafkan? Sekali lagi~ siapa yang besar?

Lantas, hatiku luruh. Ingin segera memaafkan~ agar mampu dimaafkan.

Ya Allah~~ egonya aku selama ini ya tuhan. Menyimpan sifat ketuhanan dalam diri yang begitu hina dan kekurangan.

Sekarang aku megerti, betapa mulianya hati Rasullah S.A.W ketika ditawarkan oleh malaikat untuk menghancurkan penduduk taif~

“Jangan~ semoga dari mereka lahir zuriat2 yang menyembah dan membesarkan Allah~”

3 kRitIkaNs:

adi munandar said...

mantap cerita -cerita kehidupan blog ini

Anonymous said...

susah juga memaafkan...ego jugakah dir ini???harus berubah...walaupun sukar...

rosmaniey :) said...

memaafkan org bukan semudah kata kata
tpi selagi kita tidak memaafkan kslhn org ..selagi itu kita di belenggu keresahan,,walaupun kita mengatakan diri kita sudh tenang dn dpt melupakan dia sedikit tpi dlam hati msti ad secebis keresahan,,,,
bukan mdah untuk melupakan perbuatan dia terhdp kita,,tpi bersyukurlah perbuatan dia itu mnyebabkan kita lebih tliti dlm hidup..
pengalamn dgn dia mengajar seribu stu hikmh tntg mnusia dan khidupan..
maaf klu sya mmbri kata yg mmbuat imn danih terasa tpi iini adlh brdsrkn pglmn sya ..sya skdr brkongsi :)